Blogi

Seuraa näitä TrackMan-arvoja talvella harjoitellessasi

Ulkona on raikasta ja kentät ovat kauneimmillaan. Osa harrastajista siirtää bägin varastoon odottamaan ensi kautta, mutta yhä useampi jatkaa harrastusta sisätiloissa talvikuukausina. Tässä jutussa pureudutaan siihen, mitä sisällä kannattaa treenata, jos käytössä on TrackMan tai vastaava lyöntitutka.

Välineasiantuntija Ville Itkonen avaa jutussa tärkeimmät arvot TrackManin kanssa harjoitellessa.

Keräsimme välineasiantuntija Ville Itkosen kanssa listan tärkeimmistä arvoista, joita TrackMan lyönnistä mittaa. Mailamitoituksessa keskitytään ensisijaisesti tiettyihin lukuarvoihin, mutta omatoimisessa tekniikkaharjoittelussa tavoitteet määrittävät sen, mitä lukuja kannattaa seurata.

Mikä TrackMan?

Maailman käytetyin ammattitason lyöntianalysaattori mittaa tutkateknologiaa hyödyntäen kaiken tiedon pallon ja mailan liikkeestä. TrackManin oranssi laatikko on tuttu näky golfopettajien ja mailamitoittajien työkaluna lyöntistudiossa ja rangella, mutta laitteita on yhä enemmän markkinoilla myös omatoimisen harjoittelun ja pelaamisen tukena.

Golf Centerissä ja Golf Balancessa TrackManit ovat ympärivuotisessa mitoituskäytössä, mutta talvella välineliiketoiminnan hiljentyessä ne palvelevat ennen kaikkea simulaattoripelaajia ja harjoittelijoita.

TrackManin juuri uudistettu käyttöliittymä tekee laitteen käyttämisestä kuluttaja-asiakkaalle entistä helpompaa ja viihdyttävämpää. Pelaamisen, lyöntiharjoittelun ja rangen välillä on helppo navigoida, mikä luo säännöllisestä harjoittelusta monipuolisempaa. Simulaattorin jatkuvasti kasvavaa, noin 200 kentän valikoimaa ei ehdi pelata yhden talven aikana, vaikka kierroksen pelaakin kaverin kanssa alle kahdessa tunnissa.

Golf Center TAGi:ssa pääset lyömään aina Titleist Pro V1 -palloilla.

TrackMan kertoo monipuolisesti tietoa lyönnistä

Listasimme välineasiantuntija Ville Itkosen kanssa rauta-7:lle optimaalisia viitearvoja, joita lyöntiharjoittelussa kannattaa seurata. Lyöntitutkan antama data on helposti luettavissa näytöltä ja tietoa on saatavilla todella paljon, mutta jokaista lukua ei tarvitse tuijottaa. Harrastajalle on edullisinta keskittyä tekniikkaharjoituksissa pariin relevanttiin lukuun.

Lyönnistä saatavia arvoja on todella paljon. Tässä muutamia yleisimpiä kaikkia kiinnostavan lyöntipituuden lisäksi:

Alastulokulma kertoo pallon laskeutumiskulman, joka on optimaalisimmillaan 45–50°. Jyrkkä alastulokulma tarkoittaa parempaa pituuskontrollia, sillä pallo pysähtyy nopeammin ja ennustettavammin. Jyrkkä alastulokulma kompensoi hyvin liian pientä pallon takakierrettä, joka on usein haaste harrastetason pelaajilla.

Alastulokulman määräytymiseen vaikuttaa ennen kaikkea launch angle, eli pallon nousukulma. Nousukulma, pallon nopeus ja kierteen määrä tekevät lentokaaren. Pallon nousukulman muodostavat mailan asento, vauhti ja liikeradan suunta. Rauta-7:llä optimaalinen nousukulma on 17–20°.

Mailan dynaaminen loft eli nostokulma osumahetkellä on hyödyllinen tieto. Sen määräytymiseen vaikuttavat kehon ja käsien asento osumahetkellä. Rauta-7:n dynaaminen loft kannattaa pitää 23–26° välimaastossa, jotta palloon syntyy optimaalinen määrä takakierrettä. Liian suuri nostokulma syö osumasta tehoja ja nostaa pallon liian korkealle, jolloin lyöntimitta jää lyhyeksi. Liian pieni dynaaminen loft ei nosta palloa tarpeeksi korkealle.

Attack angle eli mailan vertikaalinen tulokulma palloon osuessa on olennainen arvo mailan dynaamisen nostokulman muodostumiselle. Rautamailoilla lyödessä tulokulma olisi hyvä olla negatiivinen (-1°– -5°), toisin sanoen mailan liike kohdistuu osumassa alaspäin.

Spin rate eli spinni tai pallon kierre syntyy lyönnin osumahetkellä. Mitä pystymmässä kulmassa lapa osuu palloon, sitä enemmän palloon syntyy kierrettä. Suurella kierteellä pallo pysähtyy tehokkaammin alas tullessa. Spinniin vaikuttaa mailan liikeradan lisäksi pallon ominaisuudet. Optimaalinen rauta-7:n takakierteen määrä liikkuu 6500–7500 kierroksen välillä minuutissa.

Pallon lähtönopeus (ball speed) on tärkeä luku. Mitä suurempi pallon nopeus, sitä pidempi lyönti. Pelkkä mailanpäännopeus ei kerro, onko osumassa tehoa vai ei. Rauhallisellakin lyönnillä voi saavuttaa tehokkaan pallon nopeuden ja tarpeeksi pitkän lentokaaren, kun lapa on osumahetkellä oikeassa asennossa.

Pallon nopeutta on yksinkertaista arvioida smash factorilla eli osumakertoimella, jonka maksimiluku on 1.50. Smash on mailanpäännopeuden ja pallon lähtönopeuden välinen kerroin, joka saa olla golfin sääntöjen mukaan enintään 1.50. Arvon suuruus vaihtelee mailasta riippuen. Esim. draiverilla osumat tuottavat pääosin suuremman kertoimen kuin nostavammilla ja lyhyemmillä rautamailoilla. Rauta-7:llä lyödessä tavoiteltava osumakerroin liikkuu välillä 1.30–1.40. Silloin pallo lähtee puhtaasti lavasta ja tuottaa todennäköisesti riittävän määrän kierrettä pysähtyäkseen nopeasti.

TrackMan-simulaattorissa voit pelata huippukentällä, ja tutustua silti lyöntidataan toiselta ruudulta.

Seuraa näitä kahta lukua sisäharjoittelussa

Talvella sisätiloissa harjoitteleminen voi tuntua kinkkiseltä ilman, että näkee koko lyönnin omin silmin tai voi tähdätä kiintopisteisiin. TrackMan kuitenkin tietää, mihin suuntaan pitäisi lyödä ja mihin todellisuudessa lyö. Kyselimme usealta välineasiantuntijalta ja PGA Pro:lta, mikä on heidän mielestään tärkein arvo lyöntitekniikan harjoittelemiseen TrackManilla. Kaikki olivat yksimielisiä, vieläpä tietämättä toistensa vastauksia.

  1. Club path eli mailan liikerata suhteessa tähtäyslinjaan (nollalinja) kertoo sen, mihin suuntaan maila liikkuu horisontaalisella asteikolla (oikea–vasen). Suora lyönti on kaikista haastavin golflyönti, ja useimmiten mailan liikerata leikkaa lyöntilinjan yli vasemmalle tai oikealle kaikissa lyönneissä.
  2. Face to path kertoo mailan lyöntipinnan kulman suhteessa mailan liikerataan. Jos lyöntipinta jää sopivasti suljettuna lyöntilinjaan, lähtee pallo draw-kierteellä. Lyöntipinnan jäädessä sopivasti auki syntyy fade-kierre. Face to pathin lukuarvoa kannattaa seurata tiiviisti club pathin kanssa, sillä face to path synnyttää fade- tai draw-kierteen.

Kilpapelaajat lyövät ensisijaisesti joko fade tai draw -kierrettä kontrollin vuoksi, ja voivat halutessaan lyödä erilaisia lyöntejä tilanteesta riippuen. Harvoin lyödään täysin suoraan.

Golf Centerin ja Golf Balancen myymälöissä voit harjoitella ja pelata TrackMan-simulaattoreissa 14.11. alkaen aina maaliskuun loppuun. Simulaattoreiden ja lyöntipaikkojen hinnat julkaistaan ennen talvikauden alkua. Voit ostaa ennakkotarjoukset verkkokaupastamme painamalla tästä.

Edellinen Seuraava