Blogi

Viisi väitettä draivereista – osaatko ostaa fiksusti?

Draiveriostoksille kannattaa lähteä avoimin mielin. Usein luvassa on lisää metrejä ja tarkkuutta. Tässä artikkelissa käymme läpi viisi draiverin ostoon liittyvää väitettä, jotka osoittautuvat testivaiheessa lähes aina virheelliseksi. Sorrutko itsekin näihin, vai osaatko ostaa fiksusti?

Uusin draiveriteknologia korostaa ennen kaikkea mailojen nopeutta ja anteeksiantavuutta.

Väite 1: Mitä kovempi vauhti, sitä pienempi nostokulma.

Ensimmäinen ja usein esiin nouseva oletus, johon törmäämme mitoittaessa draiveria. On totta, että kovaa vauhtia lyövät pelaajat tarvitsevat usein pienemmän (8–10°) nostokulman ihanteellisen pallon lentokaaren saavuttamiseksi. Pallo nimittäin nousee draiverilla lyötäessä helposti liian korkealle, jos takakierteen määrä on tarpeettoman suuri suhteessa pallon nopeuteen. Liian korkea lentokaari näkyy myös jyrkässä laskeutumiskulmassa, joka vähentää lyönnin pituutta.

Draiverin nostokulman valintaan vaikuttaa ennen kaikkea mailan liikerata ja palloon osumisen suunta (lyöntisuunta). Useat pelaajat hyötyvät ennakoitua pienemmästä nostokulmasta, vaikka mailan nopeus riittäisikin juuri ja juuri 200 metrin avauksiin. Jokainen pelaaja lyö hieman omalla tyylillään ja osuu palloon erilaisissa lavan asennoissa, joten lyöntinopeus ei ole ainoa nostokulman ratkaiseva tekijä.

Väite 2: Jäykempi varsi on löysempää tarkempi.

Lapaan ja vauhtiin sopivan varren valinta on erityisen tärkeä osa oikean mailan ostoa. Usein ajatellaan jäykemmän varren olevan pehmeää tarkempi valinta. Liian tiukan varren valitseminen kääntyy kuitenkin monesti pelaajaa vastaan eikä lapa osu oikeassa kulmassa palloon. Liian jäykällä varrella pelaaja joutuu lyömään turhan kovaa ja pallon lentokaari voi jäädä liian matalaksi. Sopivan pehmeä, mutta tarpeeksi jämäkkä varsi potkaisee pallon optimaaliseen lentokaareen. Varsissa on eroja.

Jos avausten osumatarkkuus vaihtelee merkittävästi, voi lyhyempi varsi osoittautua järkeväksi ratkaisuksi. Lyhennetty varsi pienentää mailanpään vauhtia, mutta auttaa osumaan tarkemmin lavan keskelle. Laadukas osuma voittaa kovan vauhdin lähes aina. Välineasiantuntijamme ehdottaa tarpeen vaatiessa varren pituuden säätämistä.

Väite 3: Draw-draiverit ovat vain aloittelijoille ja slaissin lyöjille.

Enemmistö pelaajista lyö fade -kierrettä, toisin sanoen oikealta lyövillä oikealle karkaavaa lentokaarta. Vasureilla pallo karkaa vasemmalle. Pahimmillaan lyönnit ovat slaisseja, jotka lyhentävät ikävästi lyönnin pituutta tai lentävät metsän puolelle pilaten väylän tuloksen. Kukaan ei pidä slaissiongelmasta.

Jos faden puoli väylästä on tuttua kauraa, kannattaa harkita avoimin mielin draw -painotetun draiverin valitsemista.

Draw -draiverissa lapaa on joko suljettu lyöntilinjaan nähden tai se on painotettu sulkeutumaan neutraaliversiota enemmän. Näin avaukset pysyvät suunnatussa linjassa ja ovat suoraan lentävinä slaissia pidempiä. Monilta merkeiltä on saatavilla todella hyviä draw-draivereita, jotka on tehty auttamaan juuri faden ja slaissin lyöjiä. Näitä ovat mm. TaylorMade Stealth HD, Wilson Staff Launch Pad, Ping G425 SFT ja Cobra LTDx MAX.

Toni Salakari esittelee draw -draiverin slaissia vähentäviä ominaisuuksia.

Väite 4: Säädettävissä draivereissa on turhia ominaisuuksia.

Monelle pelaajalle säädettävät draiverit tuntuvat liian hienoilta, tai niiden ominaisuudet päälle liimatuilta markkinointikikoilta. Draiverin ominaisuuksien hienosäätö voi kuitenkin ratkaista lyönnin pahimmat ongelmakohdat.

Lähes kaikilta mailmavalmistajilta löytyy useita draiverimalleja, joihin tulevat vielä säätöominaisuudet päälle. Nostokulma, lie-kulma ja lavan painotus ovat monissa malleissa säädettävissä. Mailan ominaisuuksien muuttamista ei kuitenkaan kannata murehtia, sillä ne on tehty auttamaan pelaajaa. Sopivan lavan löytymisen jälkeen lapa asetetaan siihen asentoon, joka sopii parhaiten pelaajan lyöntiin. Tätä ei enää muuteta jälkikäteen, ellei lyönti olennaisesti muutu.

Väite 5: Testasin ystäväni ostamaa draiveria ja löin sillä omaani pidemmälle.

Onko ystäväsi ostanut juuri draiverin, josta sinäkin pidit kokeilun jälkeen? Hienoa! Suosittelemme kuitenkin testaamaan avoimin mielin eri merkkien draivereita ja antamaan välineasiantuntijamme yhdessä kanssasi etsiä juuri sinulle sopiva. Voi olla, että ystäväsi hankkima draiveri on loistava, muttei paras sinulle.

Yksikään välinevalmistaja ei myy huonoja draivereita. Valikoimassamme on parasta välineteknologiaa, mitä rahalla saa, mutta jokaiselle myös epäsopivia mailoja. Juuri siksi on hyvä, että valitset omaan lyöntiisi optimaalisimman vaihtoehdon testaamalla. Sinä voitat aina.

Vuoden 2022 draiverivalikoima on tuttuun tapaan laaja, ja useimmat merkit ovat julkaisseet uusia malleja. Pääviesti harrastajille suurimpien merkkien uusissa teknologioissa on tänä vuonna keveydessä ja nopeudessa. Draivereissa hyödynnetään viime vuosia monipuolisemmin kevyempiä materiaaleja, joilla pelaajan mailanpäännopeus saadaan maksimoitua. Hiilikuidusta on tullut pysyvä osa välineteknologiaa ja raskaimpien materiaalien rohkeammalla sijoittelulla lavan sisällä mailoista saadaan entistä vakaampia. Kokeile itse.

Lyöntistudiossa mitoitetaan mailat TrackManin avulla. Kesäkaudella TAGi:n studioista lyödään ulos rangelle.
GOLFCENTER.fi

Edellinen Seuraava